Nyfriserad!

Nu var det ett tag sen jag skrev nåt här.. Har haft en del annat för mig :)

Åkte till Östersund en sväng i lördags för att få en makeover av Linda och så var det meningen att vi skulle fota en massa men planerna blev inte alls som vi tänkt :P Men makeover av Linda hann vi med och jisses vad nöjd jag blev! :DHåret var otroligt slitet efter senaste blekningen så Linda hade gärna klippt lite mer faktiskt men jag kände att jag vill hinna vänja mig lite först :) Har ju klippt rätt mycket ändå.

Så här såg jag ut strax innan..Håret ser ju mycket tjockare ut och mer volym nu :D
Tusen tack Linda!

Innan vi började rulla hemöver igen så tänkte vi äta middag på stråket med Lotten som givetvis var med oss hela dagen vi var där, men massa fylla och ståhej orkade vi inte med så det fick bli Kebabhouse.

Passade även på att fota Lotten..Utsikten där jag tog bilderna på Lotten :)

Allmänt 2010-07-29 23:42:38 | Kommentarer här! 1 st
© Maria Eriksson » Ingen användning av bilder utan min tillåtelse

Björksjön

Bilderna får tala för sig själva.. :)Foto - Natur 2010-07-07 08:59:59 | Kommentarer här! 1 st
© Maria Eriksson » Ingen användning av bilder utan min tillåtelse

Sötaste :DBlev bjudna på grillat hos mormor och morfar i sommarstugan ikväll. På vägen hem fick vi syn på denna söta rävunge på vägen i Björksjön :) Inte ett dugg rädd! Var svårt att inte gå fram och klappa :) Hade varit skoj som husdjur :P

Foto - Djur 2010-07-06 22:26:55 | Kommentarer här! 0 st
© Maria Eriksson » Ingen användning av bilder utan min tillåtelse

Vem äger bilden?

Har länge funderat på hur många det är som blir osams pga fotografier..

Det är väldigt vanligt att en fotograf tar ca 300-500 bilder på en modell och sedan även sitter i timtal för att retuschera bilderna. Det kan vara retusch som innebär att måsta öka ljuset lite för att bilden blev lite mörk. I vissa fall innebär det även att softa huden, mao göra så huden ser så där perfekt ut som man ser i tidningarna. Det finns hur mycket som helst man kan göra med en bild och seriösa fotografer som vill göra ett bra jobb och göra modellen nöjd med bilderna kan få sitta mycket med retuscheringsprogram.

Men till det tragiska. Många modeller tackar inte ens för bilderna. En del bara använder dom. En del även beskär och ändrar bildens utseende själva och det finns även de som till och med gnäller över att fotografen satt sin "logga" på bilderna. Men att sätta sin logga på bilderna är ju helt normalt, det är ju för att visa vem som tagit bilden och även ett sätt för fotografen att göra reklam för sig.

Påpekar man detta för modellen att dom gjort fel som beskurit bilden så loggan försvunnit eller att dom suttit och ändrat bilden själva så kan man ofta få till svar: "Jag gör vad jag vill med mina bilder, det är ju jag på dom".

Oavsett om det är du själv, din son eller din hund på bilderna så är det fotografen som äger bilden.
Många kan tycka att det låter idiotiskt att man inte äger eller gör vad man vill med en bild på sig själv tex.
Men så är det!

Men självklart så bör ju detta vara något fotografen berättar redan innan fotograferingen.
Även om fotografen inte tar betalt för dom bilder som tas så kan det ändå vara bra att skriva ett avtal vad som ska gälla för att undvika missförstånd.

En del fotografer är väldigt noga med att bilderna inte ändras av den som beställt dom.

Är det så att fotograferingen varit gratis och man gjort den för att ställa upp för någon så vill ju oftast fotografen kunna använda bilderna i sin portfolio ändå men kanske inte är så noga med om den som beställt bilderna ändrar lite själv. Det är ju upp till var och en vad man tycker.

För dig som tycker detta låter helt vrickat kan du läsa dig till detta på Svenska fotografers förbund under "Lag och rätt" :)


Foto 2010-07-03 14:17:02 | Kommentarer här! 0 st
© Maria Eriksson » Ingen användning av bilder utan min tillåtelse